Muistojen Heideken – tarinoita synnytyssairaalan elämästä ja ihmisistä

Ryhmä folkloristiikan ja uskontotieteen opiskelijoita inspiroitui vajaa vuosi sitten aloittamaan entistä turkulaista synnytyssairaala Heidekeniä käsittelevän projektin lähes vahingossa. Tuossa vaiheessa ei yhdelläkään ryhmäläisellä ollut vielä minkäänlaista käsitystä siitä, kuinka suuritöisestä, laajasta ja antoisasta projektista olisikin kyse.

Heidekenin synnytyssairaala, jossa tänä päivänä toimii MLL:n Perhetalo Heideken. Kuva Samuli Lintula / Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0.

Kaikki voi alkaa sattumasta. Folkloristiikan ja uskontotieteen yhteisen ”Kulttuurialan ammatillisuus, taidot ja osaaminen” -kurssin sekä kansanuskon lukupiirin viisi opiskelijaa haaveilivat ja ideoivat puoli tuntia ennen tenttiä projektista, jolla pystyisi kartuttamaan omaa osaamista. Ajatus oikeasta projektityöskentelystä tuntui kutkuttavalta ja pelottavalta, mutta idea tuntui liian hyvältä hukattavaksi, joten se päätettiin toteuttaa tavalla tai toisella.

Ajatuksenvaihdosta ja ideoista muotoutui lopulta muistitietoa keräävä projekti, Muistojen Heideken, jonka ydintiimiin kuuluvat yhä samat viisi opiskelijaa, Mia Alhonmäki, Valde Orrenmaa, Sanna-Kaisa Johansson, Maria Patjas ja Iida Räty. Apua ja vinkkejä projektin totetuttamiseen saatiin ensiaskelista lähtien folkloristiikan henkilökunnalta.

Muistojen Heideken -projektin tarkoitus on kerätä kaikenlaisia muistoja, kuvia ja tarinoita liittyen elämään entisessä synnytyssairaalassa. Aineiston pohjalta laaditaan yleistajuinen teemajulkaisu, joka valottaa Heidekenin monivaiheista historiaa niin arjen kuin juhlankin osalta aina vuodesta 1890 nykypäivään saakka. Tällä hetkellä aineistoa kartutetaan haastattelemalla sekä kirjoituspyynnön kautta ja vastauksia onkin saatu jo toistakymmentä kesän ja alkusyksyn aikana. Haastatteluja kuitenkin jatketaan vielä talvellakin, sillä aineisto on vielä suhteellisen yksipuolista.

Projekti keskittyy Heidekenin moniin eri puoliin: synnytyslaitoksen rooliin paikallisidentiteetin, heidekeniläisyyden rakentajana, itse rakennuksen eri merkityksiin, synnyttämiseen ja lapsivuodeaikaan Heidekenillä, työskentelemiseen legendaaristen lääkärien ja gynekologien kanssa sekä tarinoihin ja kertomuksiin. Myös Heidekenin omaa kummitusta, Harmaata Rouvaa on yritetty paikantaa.

Työskentely projektissa on ollut erittäin antoisaa. Se on auttanut tunnistamaan omat taidot ja voimavarat sekä tutustuttanut todelliseen projektityöskentelyyn apuraha-anomuksineen ja aikatauluttamisineen. Kuitenkin ennen kaikkea se on kasvattanut itsevarmuutta oman osaamisen suhteen.

Projektiin voi käydä tutustumassa blogin ja Facebookin kautta. Samoja reittejä pitkin saat myös yhteyden tiimiin ja tietoa uusimmista käänteistä!

Kirjoittaja on folkloristiikan kolmannen vuoden opiskelija ja Muistojen Heideken -projektin projektipäällikkö.

Share on Facebook8Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0
Kategoria(t): Opiskelijat. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta kohteessa Muistojen Heideken – tarinoita synnytyssairaalan elämästä ja ihmisistä

1. Riitta Aalto sanoo:

Itse olen syntynyt Heidekenillä vuonna 1951. Myös muutama serkkuni on syntynyt samassa laitoksessa. Synnyttäjät kokivat paikan turvallisena ja henkilökunnan ammattitaitoisena. Edesmennyt serkkujeni äiti kiteytti asian yhteen lauseeseen: ” Heidekenillä tehtiin nätti napa!”

2. Markku Laitinen sanoo:

Synnytyksessä mukana olleena isänä 1988 koin Heidekenin töykeäksi paikaksi. Kun lapsi oli syntynyt, kätilö sanoi minulle että ”Sinä voitkin nyt lähteä siitä kotiin”… Toinen lapseni syntyi 1991 TYKSissä, jossa taas kätilö lykkäsi pojan syliini ja sanoi ”Pese”. Sitten opastettuna pesin sitten pojan, hänet kapaloitiin ja vietin hänen kanssaan kotvan kahden kun äitiä laitettiin kuntoon. Aivan eri asenne näillä kahdella paikalla.

3. pirita långström sanoo:

olen syntynyt heidekenillä 1977.myös kummatkin veljeni toinen 1978.ja nuorempi 1988.kätilönä oli minusta toiminut mies henkilö joka oli sanonut että tuli mustalais prinsessa.